Det er din skyld, at jeg bliver ked af det.

parforhold-slut-skænderi

Projektion er når vi tillægger andre vores egne følelser . Vi tillægger de andre de egenskaber, behov eller fornemmelser, som vi ikke selv kan have med at gøre. Dette er ikke en bevidst proces.

Når vi projicerer, så går vi både glip af virkelig og sund kontakt med andre mennesker og især ægte og sund kontakt med os selv.

Projektioner e ikke en udspekuleret handling, men  forekommer  alle vegne. Vi går glip af en masse nærhed med andre og en masse udviklingsmuligheder, når vi ikke tager ejerskab for vores egne følelser og det er jo egentlig møg-ærgerligt.

Lad mig give et eksempel:

 

Forestil dig et par, der har levet sammen i 10 år og har et par børn sammen. Manden føler sig mere og mere presset ud på et sidespor. Han har ikke længere kvindens udelte opmærksomhed, og oplever at hun sætter dagsordenen i familien. Hun glemmer at inddrage ham – så meget, at han ikke længere kan mærke, at han har en plads i sin egen familie.

Han føler sig mere og mere til overs, og får det værre og værre med sig selv. Han får det samtidig dårligt med sig selv og holder mindre af sig selv, når han ikke står op for sig selv. Kan ikke li den han er blevet. Den han har reduceret sig selv til.

Når han tænker på situationen, bliver han vred på sin kone og bebrejder hende, at hun har overtaget magten. Det er hendes skyld, at han ikke længere har en værdig plads i familien synes han. Nogen gange giver han udtryk for denne vrede mod hende. Han føler sig ikke taget alvorligt og derfor giver han op og trækker sig mere og mere.

Så længe han tænker sådan, så går det kun en vej for ham. Situationen bliver værre og værre og hans foragt for både hende og sig selv stiger. Det kan han ikke i længden holde ud, og det kan ende med at han  forlader sin kone.

Manden er uden erkendelse af, at det ikke er hans kone, der skaber hans følelse. Inden i ham opleves det nemlig som om, at hun former hans sindstilstand. Når hun sætter dagsordenen, bliver han vred. Derfor er det hans oplevelse, at det er hans kone, der gør ham vred.

Hvad er fordelen ved at projicere?

Vi gør aldrig noget uden, at der er fordele for os selv ved det. Det kan nogen gange være svært at se, hvad fordelen er, men den er der altid.

”Fordelen” for manden ved at tænke og opleve sin verden, sådan som han gør er måske, at han slipper for at tage ansvar for sig selv. Det er meget nemmere, når det er de andres skyld. Hvis det er sådan, så er det formentlig helt uerkendt for ham. For ham opleves det reelt, som om det er noget, hans kone gør ved ham.

Så længe det er konens skyld, er det jo hende, der skal ændre adfærd, for at rette op på situationen. Han slipper derfor for at tage ansvar for sine følelser. I stedet går han rundt og bebrejder hende og forventer, at hun skal ændre sig.

Da hun ikke ændrer sin adfærd, vælger han til sidst at forlade hende. Og så starter han formentlig forfra et nyt sted. Her kan han så gentage mønsteret. Stadig uden opmærksomhed på sin egen andel i problemet.

Det er  trist, men ikke desto mindre hører jeg igen og igen den slags historier i min praksis. Og ofte er det først der, at han eller hun bliver klar over dette meget uhensigtsmæssige mønster, der helt og aldeles fratager personen, fornemmelsen for ansvar for eget velbefindende.

Projektion

Projektion er det der sker, når du lægger ansvaret for dine egne følelser og behov og reaktioner ud i omverden, frem for at tage ejerskab og ansvar for dem selv.

Projektioner finder ofte sted uden opmærksomhed og meget oftere, end vi ved. Især når vores følelser af den ene eller anden grund ikke kan rummes af os selv. Når vi har tildelt andre de egenskaber, som vi egentlig selv besidder kan vi kigge på dem på sikker afstand og behøver ikke at blive overvældet af dem selv.

I Psykologien betragtes projektion som en kontaktforstyrrelse, og en forsvarsmekanisme. Tendensen til usund projektion opstår i den tidlige kontakt med vigtige omsorgspersoner fra barndommen. Feks. mor og far, der ikke formåede at møde barnets behov for kontakt relevant. Følelser og behov som ikke mødes kærligt og med accept hos det lille barn, kan barnet ikke tåle at være sig bevidst. Det er alt for farligt, hvis det koster mors og fars kærlighed. Derfor finder barnet ubevidst beskyttelse i at opleve visse af sine følelser og behov som noget der er uden for barnet selv. F.eks. tilhørende andre mennesker.

DU gør DIG ked af det!

Lad mig derfor minde om, at ingen andre end dig i virkeligheden ejer nøglen til dine følelser og ingen andre kan igangsætte dine følelser uden din kontrol. Heldigvis!

Det betyder også, at når du bliver ked af det, så er det i virkeligheden dig, der gør dig ked af det, også selvom du bliver ked af det, fordi andre gør noget, der sårer dig.

Det er nemlig dig, der tillægger hændelsen den slags betydning, som medfører, at du bliver ked af det. Hvis du tænker anderledes om det, der sker, så påvirker du også dine følelser anderledes.

Det er ikke ubetinget nemt at ændre sin måde at opleve på, men et sted at starte er ved at øge din opmærksomhed og din nysgerrighed på, hvad der sker for dig. Øv dig i at tage ejerskab for dine følelser, uanset hvor ærgerlige de kan føles.

”Hov, hvad var det, der skete der? Jeg kan mærke jeg blev ked af det hun sagde, og jeg kan mærke at jeg bliver vred på hende. Hvad var det ved det hun sagde, der påvirkede mig? Interessant at jeg bliver vred på hende over at jeg bliver ked af det. Hvad mon det handler om? Kan jeg kende det fra tidligere i mit liv?

Tilbage til manden og hans familie

I tilfældet med manden fra historien ovenfor, kunne det være, at han kom frem til, at det hun sagde, fik ham til at føle sig begrænset/afskåret fra samværet/mindre værd. Og at han dermed mener, at hun begrænser ham. At hun afskærer ham fra samværet og at hun synes, at han er mindre værd.

Et lille hint til manden og måske til dig kunne være: Prøv at erstat ”hun” med ”jeg”, og se om det er lige så sandt. Altså ”Jeg begrænser mig”, ”Jeg afskærer mig fra samværet”, ”Jeg synes jeg er mindre værd”.

Jeg er sikker på, at du vil opleve at det er mindst lige så sandt, især hvis du tør at mærke rigtigt efter og at være ærlig over for dig selv. Og så har du faktisk noget at gå i gang med at arbejde med. Det er virkelig godt, for det betyder, at du tager ejerskab for dit liv og kan begynde at leve helt i stedet for halvt.

Din holdning til dig kan du nemlig ændre, modsat din kones/mands holdning, som du ikke har magten over.

Træk dine projektioner hjem

Når du indser dit ejerskab og dermed ansvar for dine egne oplevelser og trækker projektionerne hjem igen, – hvilket vil sige, at du tager ejerskab for de følelser, du oplever, frem for at skyde skylden for dem på andre, så kan du slippe afhængigheden af andre og tage hele æren selv hver gang, du bliver jublende glad og lykkelig over noget, eller bundulykkelig over noget andet og det er der perspektiver i!

Du kommer ikke blot til at se dig selv i et nyt lys, men kommer sjovt nok også til at holde endnu mere af dig. Og det er da ikke værst, vel ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s